pl-en
Mapa serwisu
Biuletyn Informacji Publicznej
Dziennik Ustaw Dziennik Ustaw
Monitor Polski Monitor Polski
 Zarządzenia Zarządzenia
Uchwały Uchwały
Zamówienia publiczne Zamówienia publiczne
Gospodarka Komunalna Gospodarka Komunalna
Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Kołaczyce Plan Zagosp. Przest. GK
LGD Nowa Galicja LGD "Nowa Galicja"
Program Integracji Społecznej Program Integracji Społecznej
LGD Nowa Galicja "Program poprawy czystości
zlewni rzeki Wisłoki"
Gminny Oœrodek Kultury w Kołaczycach GOK
Orlik 2012 Orlik 2012
Kwiecień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Imieniny:
Marka, Jarosława, Wasyla
Polecamy
  • internetowy portal młodzieżowy

    internetowy portal młodzieżowy
    SZOK
    Świat z Okna Kołaczyc na

  • HOTSPOT FREE INTERNET

    HOTSPOT KOŁACZYCE
    GOK

  • Ciepło z Ziemi

    Ciepło z Ziemi
    KOLEKTORY SŁONECZNE
    Dopłaty na kolektory z
    Firmą ARGUS Sp. z .o.o.

  • Oœrodek szkoleniowy
    • UL. KUŹNICY KOŁŁĄTAJOWSKIEJ 23F/U3
      31-234 KRAKÓW , MAŁOPOLSKIE

      Telefon: 12 665 33 29

      Fax: 26653329

  • Parafia Kołaczyce

    Parafia Kołaczyce
  • Gminna Biblioteka

    Gminna Biblioteka Publiczna w Kołaczycach
  • Ochotnicza Straż Pożarna Kołaczyce

    OSP Kołaczyce
  • MKS Ostoja Kołaczyce

    Ostoja Kołaczyce
  • ORZEŁ Bieździedza

    Orzeł  BieŸdziedza
  • Telewizja Internetowa Kołaczyce

    Telewizja Internetowa Kołaczyce
  • Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Skłodowskiej-Curie w Kołaczycach
    w Kołaczycach

    Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Skłodowskiej-Curie w Kołaczycach
  • Zespół Szkoły Podstawowej i Gimnazjum
    w Kołaczycach

    Zespół Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Kołaczycach
  • Zespół Szkoły Podstawowej i Gimnazjum
    w Bieździedzy

    Zespół Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Bieździedzy
  • Zespół Szkół Społecznych w Krajowicach

    Zespół Szkół Społecznych w Krajowicach
  • Zespół Szkół Społecznych w Sieklówce

    Zespół Szkół Społecznych w Sieklówce
  • Zespół Szkół Społecznych im. Jana Pawła II
    w Sowinie

    Zespół Szkół Społecznych im. Jana Pawła II w Sowinie
  • Fundusze Europejskie

    Fundusze Europejskie
Targi Produktów Lokalnych w Le Puy
Dokument bez tytułu
galeria zdjęć

I Europejskie Targi Produktów Lokalnych w Le Puy en Velay

W dniach 10.05-12.05.2012 Stowarzyszenie pn. Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja uczestniczyło w I Europejskich Targach Produktów Lokalnych, które odbyły się w Le Puy en Velay we Francji.

Targi są elementem projektu współpracy transnarodowej pt."Local Food" zainicjowanego przez Lokalną Grupę Działania Zuid Twente z Holandii w Delden we wrześniu 2010r. i realizowanego w partnerstwie z Polską, Węgrami, Francją i Finlandią w ramach Osi 4 Leader 2007-2013.

Celem wyjazdu polskiej delegacji była:

· promocja zdrowej, ekologicznej i wysokiej jakości żywności,

· wymiany doświadczeń w zakresie rozwoju i promocji rynku lokalnych produktów żywnościowych,

· promocja produktów tradycyjnych i regionalnych z województwa podkarpackiego

· promocja dobrych praktyk i działań prowadzonych na obszarach wiejskich oraz upowszechnianie wiedzy z zakresu rozwoju tych obszarów, zgodnie z priorytetami KSOW.

12 maja 2012r. ok. 300 reprezentantów delegacji z Węgier, Portugalii, Litwy, Łotwy, Estonii, Bułgarii, Belgii, Słowacji, Słowenii, Holandii, Włoch, Gujany Francuskiej i Polski prezentowało i promowało swoje produkty na lokalnym targu w Le Puy en Velay. w centrum przepięknego średniowiecznego miasta będącego znanym ośrodkiem kultu maryjnego i z tego powodu nazywanego "francuską Częstochową".  

 

 

 

 

 

 

 

Odwiedzający stoiska mieli okazję w jednym miejscu spróbować i kupić produkty żywnościowe charakterystyczne dla 13 krajów Unii Europejskiej- wina, sery (m.in. słynna mozarella di bufala), miody, ciasta, cukierki, pieczywo, ryby, owocowe nalewki czy wędliny- przy okazji wiele pochwał zebrali polscy producenci tych wyrobów- odwiedzający targi bardzo chwalili je za wyjątkowy zapach i smak. Prezentowano także wyroby artystyczne- obrazy, rzeźby itp.

Województwo Podkarpackie na targach reprezentowało 28 uczestników z dwóch Lokalnych Grup Działania- LGD Nowa Galicja i LGD "Z Tradycją w Nowoczesność". Stowarzyszenia zorganizowały wspólny wyjazd w porozumieniu z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego w ramach Planu Działania na lata 2012-2013 dla Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Podkarpackim.

 

 

Polską reprezentację na targach wzmocniły także trzy Lokalne Grupy Działania
z województwa małopolskiego, śląskiego i dolnośląskiego: LGD Żywiecki Raj, LGD Partnerstwo Izerskie oraz Stowarzyszenie Rozwoju Spisza i Okolicy, które prezentowały m.in. nalewki, oscypki, ciasta ze Spisza oraz rękodzieło.

 

Produkty lokalne z regionu Stowarzyszenia pn. LGD Nowa Galicja promowali:

 

· Producenci win z Winnicy "Dwie Granice" oraz Winnicy "Zacisze"

 

 

· Producent  nalewek owocowych Pan Witold Ropa (Nalewka "Orzechówka" wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi)

 

· Gospodarstwo Państwa Duljan produkujące ser kozi podkarpacki biały i wędzony (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa
 i Rozwoju Wsi
)

 

 

 

· Pogórzański Związek Pszczelarzy w Jaśle (reprezentowany przez Prezesa Pana Michała Wasika)

 

 

· Przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Zarzecza, słynnego z wypieku oryginalnych pierniczków pod nazwą "Barbarki Zarzeczańskie" wyróżnianych
w konkursach na najlepszy produkt lokalny

 

 

· Firma "Trafunek"- w której przetwórstwo mięsa opiera się całkowicie na zachowanych pokoleniowo recepturach, sięgających nawet XVIII-XIX w. (W 2011r. wyroby Trafunku zostały nagrodzone prestiżowym znakiem "Agro Polska- Euro Quality".)

 

 

28-osobowa delegacja z Podkarpacia złożona z lokalnych producentów, artystów ludowych
 i przedstawicieli organizacji pozarządowych uczestniczyła w bogatym programie przygotowanym przez Organizatorów.  

 

 

Targom towarzyszyły 2-dniowe spotkania i wizyty studyjne na farmach połączone z debatą nt. promocji lokalnych produktów, różnych form sprzedaży bezpośredniej, produkcji żywności wysokiej jakości oraz przetwarzania produktów.

 

W czwartek 10 maja 2012r. delegacja z Podkarpacia odwiedziła m.in. gospodarstwo prowadzone przez wspólnotę rolną GAEC w miejscowość Allegre. Utworzona w 2000 r.  organizacja opiera się na współpracy pięciu partnerów,  którzy na 201 hektarach uprawiają soczewicę, kukurydzę i zboża oraz zajmują się hodowlą zwierząt (80 krów mlecznych, jałówki, 340 czarnych owiec). Wspólnota oferuje konsumentom szeroki wachlarz produktów- wełnę, cielęcinę, wołowinę, pasztety, suszone kiełbasy (choriso) i oczywiście "zielone złoto" Górnej Loary- Zieloną Soczewicę z Le Puy.

 

Następnie odwiedziliśmy znany z uprawy ziemniaków region Craponne- aż do lat 60-tych XX w. ziemniaki z tego terenu były wysyłane do dużych miast w całej Francji, a nawet do Włoch. Późniejszy rozwój przemysłowy i technologiczny oraz zwiększenie produkcji w innych regionach kraju, spowodował zmniejszenie rozwoju produkcji ziemniaków w rejonie Górnej Loary i Craponne sur Arzon jest jedynym miejscem, w którym ta tradycja przetrwała.

Działający na tym terenie producenci ziemniaków utworzyli w 1981r. organizację -the Haut-Velay.

Obecnie skupia ona 10 członków, którzy uprawiają około 35 hektarów i produkują średnio 700-800 ton ziemniaków rocznie. Aby zwiększyć produkcję
i spopularyzować tradycję jedzenia ziemniaków Wspólnota od 2003 r. wraz z władzami miasta
i stowarzyszeniami działającymi na tym terenie organizuje Festiwal "La Trifola", który odbywa się zawsze w listopadzie i przyciąga około 10 000 chętnych do spróbowania przepysznych dań, których podstawę stanowią ziemniaki. Chociaż Wspólnota the Haut-Velay zawsze specjalizowała się w uprawie ziemniaków przeznaczonych do sadzenia, to rosnąca popularność imprezy zachęciła ich w ostatnich latach do rozwoju jedzeniowych odmian ziemniaków. Członkowie Wspólnoty posiadają wspólne maszyny potrzebne do uprawy ziemniaków, a aby podnieść ich jakość organizacja zainwestowała ostatnio w budowę 600m² chłodni, w której przechowywane są uprawy. Wszyscy członkowie wspólnoty angażują się we wszystkie etapy produkcji- od sadzenia do wysyłania przesyłek. System rozliczeń opiera się na wielkości uprawianej powierzchni i uzyskanych plonach przeliczonych na godziny pracy od października do marca- uprawianych i sprzedawanych jest około 20 różnych odmian ziemniaków.

 

Sklep "Le panier paysan"

W piątek 11 maja 2012r. mieliśmy okazję przyjrzeć się wspólnym projektom producentów rolnych organizujących sprzedaż bezpośrednią swoich produktów. Odwiedziliśmy sklep
"Le panier paysan" (www.lepanierpaysan.com) z produktami regionalnymi, który prowadzi spółka utworzona w 2001r. przez 9 partnerów. Sprzedaż bezpośrednia produktów (m.in. owoców, warzyw, win, słodyczy, mięsa i wędlin) odbywa się w sklepie będącym własnością firmy, w którym aby uatrakcyjnić ofertę sklepu swoje towary wystawia dodatkowo 24 producentów z farm znajdujących się w pobliżu. Każdy farmer jest odpowiedzialny za swój produkt (zapewnia jego regularną dostawę i odbiór niesprzedanego towaru). Aby uniknąć konkurencji pomiędzy dostawcami, wprowadzono zasadę, że jeden producent może wystawić do sprzedaży w sklepie tylko jeden produkt.
Firma pobiera prowizję od sprzedaży
i wynagrodzenia producenta w zależności od tego, jaki jest jego udział w prowadzeniu sklepu (do prowadzenia sklepu na umowę zatrudniona jest tylko jedna osoba, reszta obowiązków wykonują producenci). Partnerzy spółki aktywnie uczestniczą w zarządzaniu sklepem i regularnie się spotykają (obowiązkiem każdego z nich jest np. przepracowanie w sklepie pół dnia w tygodniu). Firma prowadzi sprzedaż internetową swojego towaru –"chłopski koszyk", współpracuje ze szkołami w regionie zaopatrując stołówki, planuje także rozwinąć współpracę z firmami cateringowymi. Przez 10 lat działalności sklep dorobił się stałych klientów(w większości są mieszkańcy regionu w wieku ok.30-40 lat poszukujący zdrowych i tradycyjnie wytwarzanych produktów) a jego obroty wzrosły trzykrotnie.

 

Podsumowaniem wyjazdów studyjnych była konferencja, na której zostały poruszone kwestie dotyczące  m.in. legislacji unijnej w kwestii produktów lokalnych i ich sprzedaży przez Internet oraz dlaczego warto inwestować w produkty tradycyjne.

 

Jak podkreślił podczas swojego wykładu Pan Michel PEYRARD z Doliny Młodej Loary

-wzrasta popyt na tego typu produkty, ponieważ od dawna wiadomo, że produkty naturalne są dużo zdrowsze i świeższe niż produkty komercyjne.

 

 

 

Copyright © 2006-2017, Urząd Miejski w Kołaczycach